top of page
jijgezondlogo15075.jpg
computer-3343887_1920.jpg

PMO: eerste stap naar een duurzaam resultaat

Een periodiek medisch onderzoek (PMO) is de hedendaagse variant van een PAGO (Periodiek Arbeids Geneeskundig Onderzoek). Afhankelijk van de eisen die gesteld worden aan de medewerkers gezien hun beroepsuitoefening of het omgaan met risicovolle stoffen, zijn bepaalde onderdelen in het onderzoek verplicht - of niet. Op het continuum van gezondheidsonderzoek onder medewerkers hebben zowel medewerker als werkgever een rol te spelen. Dus afgezien van een verplichte visustest voor piloten bijvoorbeeld zijn de meeste onderzoeken optioneel en neemt de medewerker hier vrijwillig aan deel. Het aanbieden van een PMO of PAGO is echter wel degelijk van belang voor een werkgever omdat hij hiermee aantoont en het mogelijk maakt dat medewerkers de gelegenheid wordt geboden deel te nemen aan dergelijk onderzoek. Hiermee kan ook voorkomen worden dat medewerkers een risico lopen door bijvoorbeeld een slechte zithouding bij computerwerk of ongezond tillen waardoor fysiek letsel kan ontstaan. Door het vroegtijdig onderkennen van risico's en invulling geven aan goed werkgeverschap kan met toekomstige kosten voorkomen - opgelegd vanuit bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie.  â€‹

Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de medewerkers na het doen van een Persoonlijke Gezondheids check actie onderneemt om zijn of haar gezondheid te verbeteren? Dat leidt tot een gemiddelde daling van het ziekteverzuim met 20 procent*.​

* Niessen, M. A., e.a. (2012).Impact of a Web-based worksite health promotion program on absenteeism. Journal of occupational and environmental medicine, 54(4), 404-408.

Werkwijze:

In de tabel worden drie voorbeelden van een health check getoond. De nemen  respectievelijk 30, 45 of 60 minuten in beslag. Zelf een health check samenstellen? Laat ons weten wat je wensen zijn en wij maken een health check op maat voor jouw organisatie.

 

De volgende stap naar een vitalere medewerker en organisatie:

Als alle gegevens verzameld zijn stellen we een plan op zodat je aan de slag kunt met het inrichten van een vitale organisatie en het verduurzamen van het personeelsbeleid. Voor de medewerkers bieden wij gezondheidsprogramma's en digitale coaching aan.

Samen bouwen aan een gezonde structuur met minder ziekteverzuim en hogere prestaties want gezonde organisaties scoren beter! Waarin je leert en in de gelegenheid wordt gesteld te werken aan je duurzame inzetbaarheid. 

Wij kunnen iedere organisatie gezonder en vitaler maken! We gaan aan de slag met  de  medewerkers om ze intrinsiek te motiveren aan hun gezondheid te werken. En geven de organisatie richtlijnen en advies over het verhogen van de vitaliteit op alle niveau's waardoor het ziekteverzuim afneemt.

​​

Hoe werken we?

We maken gebruik van gevalideerde vragenlijsten in combinatie met een platform dat ISO 27001 gecertificeerd is. Zo zijn alle gegevens beveiligd en worden ze vertrouwelijk verwerkt. De medewerkers van Jijgezond hebben een achtergrond in verpleegkunde, personal training of psychologie en zijn goed ingevoerd in leefstijl en attitude. Daarnaast is een cardioloog aan Jijgezond verbonden voor het beoordelen van hartfilmpjes en medische gegevens.

 

Wat vinden we belangrijk?

Het gaat om gezondheidsbeleid en beleving: een persoonlijke overtuiging en inzet van de medewerker. Wel is een cardioloog aan Jijgezond verbonden in geval wij een ECG maken. Het is dan aan deze specialist dit vakkundig te beoordelen evenals de resultaten in geval van een uitgebreid medisch onderzoek dan wel wanneer een risico wordt gesignaleerd.

Ook een Arbo specialist maakt deel uit van het team. Zo kunnen we een volledig aanbod voor u maken op het vlak van verzuimpreventie en bedrijfsarts consultatie.

 

We brengen de vitaliteit van de organisatie en de gezondheid van de medewerker in kaart.

De managementrapportage die wij op verzoek aanleveren en toelichten staat uitgebreid stil bij alle verkregen resultaten maar vooral: wat kan de organisatie doen om de vitaliteit op een hoger plan te brengen. Resultaten, risico’s en aanbevelingen worden voor u op een rij gezet.

Jijgezond staat erop dat het PMO op een adequate en transparante manier wordt uitgevoerd zodat u hierin ontzorgd wordt. Wij streven naar een maximumaantal deelnemers met een hoge tevredenheidsscore. Heeft u nog aanvullende wensen tijdens of ten gevolge van het PMO gaan wij hierin graag met u in overleg.

 

Alle PMO opties

 

U bepaalt zelf wat u in het PMO wil meenemen. Dit loopt uiteen van een e-PMO tot een inspanningsonderzoek en alles daar tussenin. Misschien zijn er bepaalde risico’s vastgesteld in het RI&E of hebben medewerkers zelf aangegeven wat zij terug willen zien in een PMO. Het is aan te bevelen een doel te stellen op het vlak van deelname maar ook gezondheid en de te verwachten gezondheidswinst. Uiteraard gaan we hierover graag met u in gesprek.

 

Biometrie

 

We meten uw lengte en gewicht waarna het BMI kan worden berekend. Ook het vet- en spierpercentage en buikomvang worden gemeten evenals het visceraal vet. De metingen worden uitgevoerd met een biometrische weegschaal waarmee op 2 posities gemeten wordt (voeten en handen).

 

Visustest

 

Een visus of ogentest wordt uitgevoerd met de zogenaamde Snellen testkaart. De normale gezichtsscherpte van Snellen werd gebruikt als eenheid van de gezichtsscherpte en verkreeg de waarde 1. Lagere waarden zijn het resultaat van refractieve fouten of pathologische veranderingen in het visuele systeem. Een hogere waarde dan 1 komt voornamelijk voor bij jongeren.

 

De visus is een maat voor gezichtsscherpte als onderdeel van het meer omvattende gezichtsvermogen. De visus is een maat voor de kleinste details die iemand nog kan onderscheiden. Een oog wordt normaal genoemd als de visus 1,0 of hoger is. In dat geval hebben de kleinst waarneembare details een grootte van 1 boogminuut = 1/60 booggraad. Bij visus 0,0 is sprake van absolute blindheid.

 

Er is ook een speciale beeldschermscan beschikbaar: een vragenlijst speciaal voor  beeldschermmedewerkers. Er wordt zowel een leestest als een ogentest op afstand uitgevoerd.

 

Audiogram

 

Het audiogram is een grafiek die een gedetailleerde beschrijving van uw gehoor weergeeft. Na het onderzoek wordt grafisch weergegeven in welk spectrum het gehoor goed of verslechterd is.

 

De verticale lijnen in een audiogram geven de toonhoogte, of frequentie, weer. De 125 Hertz (Hz) helemaal links in het audiogram geeft een hele lage toon weer. De 8000 Hz (of 8 kHz) is juist een hele hoge toon. Het gebied met de voor spraak belangrijkste tonen ligt tussen de 500 en 4000 Hz.

De horizontale lijnen geven het niveau, of de sterkte, van het geluid weer. Bovenin het audiogram staat '0 decibel' (dB) weergegeven. Dit staat voor een heel zacht geluid. Van boven naar beneden gekeken wordt het geluid steeds harder. De zachtste geluiden die u

heeft waargenomen op verschillende frequenties worden genoteerd in het audiogram. Dit zachtste geluid wordt de hoor drempel genoemd. Bij elke gemeten frequentie geeft de hoogte van de lijn dus de kwaliteit van uw gehoor aan.

Hoe hoger de lijn, des te zachter het geluid dat u bij die frequentie nog kunt waarnemen.

​

Spirometrie

 

Longfunctie: Er bestaan verschillende testen in de spirometrie. De belangrijkste is de geforceerde vitale capaciteit (FVC). Om een geforceerde vitale capaciteit uit te voeren ademt de proefpersoon zo diep mogelijk in om dan zo hard, zo snel en zo lang mogelijk uit te blazen in de spirometer.

 

Het resultaat van deze spirometrie test wordt weergegeven in de flow-volume curve, de volume-tijd curve en een dertigtal parameters, zoals de belangrijke één-seconde waarde (FEV1), het totale uitgeblazen volume (FVC), de piekstroom (peak expiratory flow of PEF) en de index van Tiffeneau (FEV1/FVC x100). Spirometers zijn de belangrijkste diagnostische hulpmiddelen in het vaststellen van belangrijke respiratoire aandoeningen zoals astma en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease).

 

Urineonderzoek

 

Bij het urineonderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van bepaalde stoffen die er beter niet hadden kunnen zijn. Dit zijn leukocyten, eiwit, glucose, nitriet en bloed. Spren van deze stoffen kunnen wijzen op nierziekten of andere aandoeningen. Het preventief urineonderzoek heeft tot doel eventuele nierschade op te sporen, suikerziekte of aandoeningen aan de urinewegen, blaas of prostaat.

  

Bloedonderzoek (vingerprik)

 

 Met een ‘speldenprik’ wordt bloed opgevangen waarna een analyse ter plekke uitsluitsel geeft over cholesterolwaarden (zowel hoog als laag) en glucose (suiker).

 

Bloedonderzoek (venapunctie)

 

Bij het bloedprikken worden verschillende monsters genomen om diverse analyses te kunnen uitvoeren in het laboratorium. We bieden 3 pakketten aan maar varianten hierop zijn mogelijk, doelgroepgericht (bijvoorbeeld zwangeren) of gericht op aandoeningen (bijvoorbeeld stress). In het algemeen zal het gaan om het opsporen van ontstekingen en infecties, schildklierfunctie of bloedarmoede.

 

Bloeddrukmeting

​

De bloeddruk wordt uitgedrukt in ‘millimeters kwik’, afgekort tot mm Hg, waarbij Hg de scheikundige naam is voor het element kwik. Hoge bloeddruk betekent dat de bloeddruk hoger is dan 140/90 mmHg, dat wil zeggen een bovendruk hoger dan 140 en een onderdruk hoger dan 90. Een hoge of lage bloeddruk geeft waardevolle informatie over de gezondheidstoestand en eventuele risico’s.

 

Hartritme

 

Als men een minuut lang de beide uiteinden vastneemt meet mydiagnostick uiterst precies de hartslag en beoordeelt het hartritme. Alle onregelmatigheden in de hartslag worden door de stick opgemerkt. Bij een afwijking gaat er in de stick een rood lampje branden. Zo kan vroegtijdig een specifiek ritme probleem atriumfibrilleren, worden ontdekt. 

​

ECG in rust

​

Het ECG in rust wordt uitgevoerd door tien elektrodes op het lichaam te plakken. De verpleegkundige maakt aan de hand van de gegeven signalen een hartfilmpje dat aansluitend wordt beoordeeld door een cardioloog.

​

e-PMO

 

Er zijn diverse vragenlijsten in te zetten waaronder bijvoorbeeld DIX (duurzame inzetbaarheid index), GLS (gezond leven scan) en PSA (psycho sociale arbeidsbelasting) zonder dat deze worden opgevolgd door een heath check. Evengoed is er een vragenlijst beeldschermwerk in te zetten of bijvoorbeeld een vragenlijst over arbeidsomstandigheden. Er zijn legio mogelijkheden.

​

Lichamelijk onderzoek

​

Steeds vaker worden we gevraagd om met name bij medewerkers in fysiek zwaardere beroepen aan lichamelijk onderzoek uit te voeren. We hebben hier een aantal onderdelen voor verzameld zoals sit&reach, een lenigheidstest. Een inspanningstest na een minuut work-out geeft het herstelniveau aan. Tot slot nemen we een balans test mee. Alles wordt gemeten aan de hand van hartslag en saturatiewaarde.

 

Kantoorergonomie

 

Niet onbelangrijk en soms ook onderschat is kantoorergonomie. Met de toename van beeldschermwerk is de werkhouding nog meer van belang. Vanzelfsprekend is enige beweging tussendoor essentieel aangezien het lichaam het meeste baat heeft bij verandering en beweging. Zo kan ook een hoog/laag tafel al voor de broodnodige variatie zorgen terwijl een bureau tegenwoordig toch echt gemakkelijk verstelbaar dient te zijn en niet instelbaar – mochten medewerkers nogal eens van werkplek wisselen. Een ronde langs de werkplekken – voor de juiste instellingen en advisering - behoort tot ons specialisme.

 

Persoonlijk adviesgesprek/informatie

 

Een van de belangrijkste onderdelen van het PMO of health check is het persoonlijk adviesgesprek. Afhankelijk van de uit te voeren metingen worden resultaten direct of op het einde met de medewerker besproken. Niet alleen de uitslagen komen dan voorbij maar vooral ook de inzet en betrokkenheid van iemand bij de persoonlijke leefstijl – zonder opdringerig te zijn. Soms hebben we meer tijd nodig voor de resultaten bijvoorbeeld voor het bloedonderzoek of het beoordelen van het ECG door de cardioloog. In dat geval geven we later een telefonische of schriftelijke terugkoppeling. Soms kiest een werkgever er ook voor beide onderdelen te splitsen, dus eerst de health check en dan na 2 weken het adviesgesprek mits alle resultaten direct beschikbaar zijn.

​

Projectorganisatie

​

Wij voorzien U met heldere informatie over het PMO, de onderdelen, de uitvoering en de opvolging. De informatie is gesplitst in documentatie voor bedrijf en medewerkers, indien gewenst kunnen wij ook een presentatie verzorgen bij U op het bedrijf. Het is tevens mogelijk om het bedrijf te ondersteunen bij de voor PMO vereiste informatiestrategie.

Planning van de afspraken voor de health checks kunt u zelf bepalen of er wordt een agenda aangeboden waarop men zelf kan intekenen.

 

Management rapportage

 

Vanaf 15 deelnemende medewerkers aan het PMO is het mogelijk een rapportage te ontvangen op groepsniveau. Dit rapport geeft een waardevol inzicht in de vitaliteit van de organisatie of afdeling en legt brengt de gezondheidsrisico’s in beeld. U ontvangt tevens advies over het verhogen van de vitaliteit van de organisatie. Vanaf 30 medewerkers wordt niet alleen het gemiddelde van de verkregen gegevens getoond maar ook de spreiding (variantie).  

 

ARBO-ondersteuning

 

Niet direct PMO gerelateerd, wel goed te noemen als u een kordate en no-nonsense arbo-dienstverlening zoekt. We spelen kort op de bal, hanteren een verzuimprogramma en treden op als casemanager en verzuimspecialist.

​

Leefstijlinterventie

​

Steeds vaker wordt ingezet op preventie dan wel het bereiken van een verandering in iemands leefpatroon. Het is niet gemakkelijk om ingesleten gewoonten en gedragingen te veranderen. Een begeleiding die inzoomt op de uitdagingen met respect voor mens en omgeving maakt een lange termijn omslag mogelijk.

#healthcheck #gezondheidscheck #epmo

 Jijgezond helpt bij de volgende onderwerpen:

​

Stel je vraag:

bottom of page